Тастатура са српским акцентима
01.png

Представљамо вам ћириличку и латиничку тастатуру са нагласцима. Инсталација би требало да ради од Виндоуса 98 до Осмице, на свим архитектурама — 32 и 64 бита (x86/x32 и x64/ia64).

  • Уколико сте задовољни ониме што видите, тј. не желите ништа да мењате, само распакујте Ćirilica.zip односно Latinica.zip (оба по 250 kB) и покрените Setup.exe (постоји и засебна инсталација за 32-битне и 64-битне системе, али није је потребно користити, будући да архитектура система буде препозната и одговарајућа верзија инсталирана). Након десетак секунди изаћи ће потврда да је инсталација успешна, па тај прозор затворите (кликом на Finish) и подесите ову тастатуру у траци са језицима ако већ није учитана, зато што би требало да буде учитана самостално (проверите!). Тастатура је подешена као српско-црногорска, како име не би долазило у сукоб са именима за наш језик, Српски (ћирилица, Србија) и Српски (латиница, Србија), а и како би се лакше распознавала по опису међу другим тастатурама.
  • Нагласци се уносе тако што се прво откуца слово, а онда комбинација тастера алт гр + жељени знак за нагласак (где се који нагласак налази погледајте на трећем нивоу у доњем приказу). Ово је овако подешено зато што је нагласке лакше уносити једном руком (за оне који имају алт гр на тастатури, а то су све новије), и кад се навикнете (за оне који куцају наслепо) онда то иде јако брзо и подсвесно кад једном запамтите где се који знак налази и под којим нивоом, што и није тако тешко.
  • Уколико желите да преправљате ово и прилагођавате себи (рецимо, имате тастатуру са другачијом расподелом тастера него на слици), у прилогу је оно што вам треба: изворна датотека за програм Microsoft Keyboard Layout Creator 1.4 која се учита у њега (скините Ćirilica_MSKLC.zip односно Latinica_MSKLC.zip [оба по 3 kB]; распаковати) па се по жељи мења. Уколико само инсталирате датотеку приложену горе, не треба вам ова. Уколико прилагођавате тастатуру, инсталирајте програм Microsoft Keyboard Layout Creator 1.4 (обавезно прочитати подбелешку!).1 Када сте унели жељене промене, направите инсталацију на следећи начин: падајући мени ProjectBuild DLL and Setup Package.
01.png

Први ниво — мала слова и остало све као што сте навикли, једино је уместо ѕ (’дз’) (= ’ипсилон’ у латиничком распореду) убачена лева стрелица. Горе лево је тилда [~].

Лингвистичка тастатура

Преузмите: Lingvist.zip

Напомене

Уколико није наведено другачије, садржај ове странице је заштићен лиценцом Ауторство, некомерцијално, без прерада 3.0 без других платформи