Реч уредника

Српски језички атеље се бави стандардним српским језиком, варијететом који се користи у култури, књижевности, науци, новинарству и у свим званичнијим језичким приликама. Овде ћете наћи и опште текстове о језичким занимљивостима, смернице за литературу итд. Циљ нам је да људе који проводе време на интернету, а и оне друге, приволимо нашој граматици, правопису, семантици и основним појмовима о језику; да им брзо и лако дамо поуздане информације о језичким појавама, засноване на стручној литератури, и да покушамо решити свакодневне недоумице („Како се каже…??“).

Најпре желимо да развејемо став како је лингвистика „суха и опора“. Научили смо, нажалост, да о језику не размишљамо (можда верујемо да на то немамо ни права), да је језик дат какав јесте: недодирљив, непроменљив и нелогичан. Напротив, језик има своје јасно уређење, које функционише и према потребама његових говорника; па тако и нормирани језик. Иза сваког правила или савета „Не каже се тако него овако“ треба тражити зашто је тако, ући у језичку структуру и разумети језик. Отуд се и у називу сајта налази реч која значи ’радионица’, што сугерише да језику не мислимо да прилазимо пасивно, него с пером у руци и идејом у глави.

Читајте, учите, мислите – сарађујте с нама! Добро дошли у атеље српског језика!

Уколико није наведено другачије, садржај ове странице је заштићен лиценцом Ауторство, некомерцијално, без прерада 3.0 без других платформи